altijd op zoek naar de finishing touch

Week 12 en 13 – Van blauw naar oranje

Week 12 en 13 – Van blauw naar oranje

4 Weken later… ik weet het. Die tijd vliegt ook maar door! Toch willen we graag per week terug kunnen zien wat we bereikt hebben. Daarom alsnog een verslag van week 12. En dan ook maar meteen die van week 13.

Te veel foto’s?

In week 12 dacht ik dat ik de input voor mijn wekelijkse verslag wel kon samenvoegen met die van week 13. De werkzaamheden gingen die twee weken naadloos in elkaar over. Plus, mijn blogtijd in de avonduren was beperkt vanwege mijn fotografiecursus. Een weekje wachten moest een keer kunnen, toch?

Tot ik begin week 13 een mailtje kreeg dat ik mijn datalimiet had bereikt.. Shit! Ik had pas 3 foto’s toegevoegd! Met nul zin om aaaaalle foto’s uit andere blogpost te verkleinen, heb ik mijn aantekeningen aangevuld en de foto’s netjes in mapjes op m’n laptop gezet. Dan nog maar een weekje wachten. Of twee.

Wat deden we dan in week 12?

Op maandag kwamen Jerry en Kevin een handje helpen met het rachelwerk waar het donkergroene keralit straks tegenaan komt. De aannemer maakte in week 11 een voorzetje en dat hielp; in één dag ombouwden de mannen al twee hele zijden! De dagen erna heeft Niek de achtergevel voorbereid en een zijgevel afgewerkt.

Na opnieuw een dagje waterstofzuigen hebben Niek en ik een zeil over tweederde van het dak gespannen. Dag mooi blauw canvas voor mijn foto’s. Nu een ander zonnig kleurtje én al een beetje het gevoel van een dak 🙂

Niek maakte alvast de sleuven voor het derde deel van de balkenlaag boven. Zo konden in week 13 de balken in de voorgevel gemetseld worden. Ook hebben we alle 34 sporen voorzien van een mooi afgerond neusje. Die we vervolgens gezellig samen in de grondverf hebben gezet. Op de foto’s is te zien hoe die sporen tegen de ‘slaper’ komen, onder de dakrand.

Week 13

De rode stalen balk voor de erker/tuinkamer is begin week 13 gebracht. Na installatie van deze rode ros heeft de aannemer er twee zijbalken aan vastgelast en kon hij de voorgevel optrekken. Woensdagavond stond deel 1, tot en met de balkenlaag van de zolder.

Ter voorbereiding op het puntje van de voorgevel (deel 2) moest er natuurlijk weer een lading poriso naar boven komen. Na een lang strategieoverleg besloot Niek een latje tegen de net gemetselde voorgevel te bevestigen, precies op de balklaag. Dan kon hij daar de trap tegenaan zetten en zou de muur niet veel lijden. Ik zat aan de andere kant van de muur (op de net gelegde balklaag) klaar om de 120 porisostenen in rijtjes van drie op te stapelen. Zodra Niek met zijn kruin boven de muur uitstak werd ik zeeziek; zwalkende balken! Na 12 stenen zijn we dus maar gestopt en hebben we de bovenverdieping volgezet. Beter om de specie een nachtje te laten drogen…

Last but not least

We hebben trouwens nog iets toegevoegd aan ons ontwerp: een afdak boven de voordeur. Dat moet natuurlijk meegenomen worden in de werkzaamheden aan de voorgevel. Op de eerste foto zie je onze krabbels. Al zijn die inmiddels weer veranderd (oeps, spoiler). Niek stortte eerder in week 13 vast de fundering voor de twee penanten + houten palen. Op vrijdag heb ik samen met de aannemer de profielen gesteld, de eerste lagen gemetseld en de penanten volgestort met beton. Om ze af te ronden komt er volgende week nog een zogenaamde ‘rollaag’ op en worden ze mooi afgevoegd.

Binnenkort volgt mijn blogpost over week 14 en 15 en die van week 16!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.