altijd op zoek naar de finishing touch

Week 14 en 15 – Van oranje naar groen

Week 14 en 15 – Van oranje naar groen

Week 14 en 15 draaiden om de laatste en zeker de allermooiste zes kozijnen van ons huis. Om schoonmaken, schuren, schoonmaken, lakken en herhalen. Om de afronding van de penanten bij de voordeur én om weer een nieuw zeiltje. Nou.. laat dat -tje maar weg. 

Ronde vormen

Het kostte heel wat telefoontjes en onderhandelingen, maar begin week 14 zijn eindelijk de kozijnen van de erker geleverd door de kozijnenboer. Niek heeft trouwens overal een ‘boertje’ voor: dakpannenboer, trappenboer, vloerenboer. [vul maar in]boer, hij kent ‘m 😉 Maar dat terzijde.

Donderdags plaatsten Niek en de aannemer de zes gigantische kozijnen in onze erker. Na weken tegen een open ruimte aan te hebben gekeken, zien we nu eindelijk de ronde vorm en omvang van de tuinkamer. Niek’s eigen ontwerp, en zijn pronkstuk kan ik wel zeggen. De ramen van 284 bij 94 cm komen tot de dakrand, dus we kunnen vanaf de vide op de bovenverdieping zelfs nog door de bovenraampjes naar buiten kijken. Binnenkort gaan we daar glas-in-lood-ramen voor uitzoeken, zin in!

Monkey business

Nu het derde deel van het dak zijn balkenlaag heeft, kon daar ook een zeil overheen worden getrokken. We waren al snel tot de ontdekking gekomen dat het oranje zeil van 10 bij 8 meter niet voldoende was voor een waterdicht resultaat. Aan beide zijden stroomde het water gewoon naar binnen en zelfs onder de kleinste gaatjes ontstonden plassen. Daarom hebben we nu een zeil van 12 bij 10 meter gekocht (zonder gaatjes). Dan hangt het aan beide kanten een stuk over de dakrand en past het hele huis eronder.

Net als bij het avontuur met het oranje zeil, slingerde Niek van balk naar balk om het zeil te positioneren en vast te zetten en stond ik veilig op de grond om het strak te trekken, latten vast te houden en aanwijzigingen te geven. Prima rolverdeling.

Nog een keer!

In mijn vorige blog vertelde ik al over de 34 sporen van ons dak. Die zaten inmiddels twee keer in de grondverf, dus mocht ik ze deze weken voorzien van een lakbeurt. One down, nog maar 33 te gaan… enzovoorts 😉 (ik denk nog maar niet aan de balkenlaag van twee verdiepingen die allemaal dezelfde behandeling moeten ondergaan) Ondertussen boorde Niek ongeveer 34 gaatjes in onze keukenmuur, om een mooi gat te maken voor de buis van de afzuigkap.

Tot slot

We sluiten de twee weken weer af met de voordeur en het afdak. De aannemer heeft de rollaag van de penanten gemetseld en ze zien er super uit. Vakwerk. Niek heeft een sleuf in de onderkant van de houten palen gefreesd, zodat regenwater netjes naar beneden valt en niet in de paal trekt. Een laagje menie er op en hij is helemaal voorbereid.

Omdat ik volgende week de oude voordeur in de grondverf wil zetten, schuurde Niek hem helemaal kaal en hebben we de gaten en andere gebruikssporen opgevuld. Hopelijk ziet hij er straks weer uit als nieuw!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.