altijd op zoek naar de finishing touch

Week 21 en 22 – Open huis

Week 21 en 22 – Open huis

Jaaa, de korte broek kon weer aan! En dus trokken we week 21 meteen het zeil van het dak. Heerlijk, al dat licht in huis. Er gaat niks boven klussen met een zonnetje. Dankzij het mooie weer en een hoop versterking zijn we deze twee weken flink opgeschoten.

Onverstoorbaar stel

In week 21 hadden we een extra camper bij de bouwplaats, want pap heeft hier van woensdagavond tot en met zaterdag ook gezellig gekampeerd. Op donderdag heeft hij samen met Niek alle 34 sporen (die witte houten latten die straks onder de dakrand uitsteken) bevestigd. De hele dag met die fijne slijptol in de weer. Jingggg. En die twee waren niet te stoppen hoor. Ik ben zelfs drie uur op en neer geweest naar Arnhem om mijn bed te verkopen. Denk maar niet dat ze dat gemerkt hebben.

Het resultaat mag er wezen! Niek plaatste heel strategisch een stoel langs het huis, waarop we steeds opnieuw de super strakke rij sporen konden bewonderen. Oeh, aahh 😉

Iets minder strak bleek trouwens de lijn van het dak. Bij het opmeten ontdekten we dat de tweede slaper (de balk langs de dakrand waarop de zoldervloer komt te liggen) twee centimeter moet zakken. Leuk klusje voor de vrijdag. Ahum.

Als een speer

Op vrijdag ging het eigenlijk niet veel anders; Peter kwam erbij om de wanden te isoleren. Pap en Peter hadden meteen de slag te pakken en prikten twee zijden vol met steenwol. Daarna werkten ze de muren af met het ademende doek van MorgoVent. Na weken porisostenen en kriebelend steenwol hebben we nu een leuke afdruk op de muur. Voor even dan.

De afwerking met keralit komt namelijk echt dichtbij. Spannend! De afgelopen dagen heb ik allemaal op maat gemaakte latten grachtengroen gelakt. Daarvan hebben we een soort omlijsting om de kozijnen gemaakt, waar het keralit straks naadloos op aansluit (zie foto’s). En terwijl Niek de metalen stroken voor de bijbehorende hoekprofielen vastschroeft, vraagt ie zich ineens af: “Is de bovenkant van het kozijn zo eigenlijk wel waterdicht?”. Dus hop, alle stroken aan de bovenkanten weer losgemaakt en vervangen voor waterslagen. Die we nu natuurlijk tekort komen en moeten bijbestellen… Zo gaat dat, op de bouw.

Bijschaven

Kevin is weer terug van vakantie in week 22 en we sturen hem gelijk naar boven, het dak op. De nokbalk is nu nog plat, maar voordat de dakplaten erop kunnen moet hij aan beide kanten bijgeschaafd worden. Na de regen van houtkrullen hebben we – net op tijd – de zeilen weer vastgemaakt. Op woensdag kwam het met bakken uit de lucht.

Grande entree

Eenmaal droog heb ik de witte ster van het afdak voor de laatste keer afgelakt. De dakplaten die er bovenop komen te liggen zijn ook klaar: met drie lagen grachtengroen voldoen ze aan de hoge eisen die gesteld worden aan onze ‘grande entree’. Samen met de timmerman heeft Niek er zaterdag een dak opgemaakt, die nog wordt afgewerkt met een sierlijst (eigenlijk heet het ‘neuslijst’). Ik ben zo blij dat we op het laatst toch voor een afdak hebben gekozen. Het staat nu al super chic!

Over super chic gesproken, hebben jullie de raamdorpels op de laatste foto gezien?! We hebben op advies deze metselaar gevraagd om de raamdorpels onder de erker en bij de voordeur te plaatsen. Hij metselt later ook de vensterbanken binnen in en zorgt ervoor dat de kozijnen van de dakkapellen aansluiten op de muur. Toevallig woont hij aan de andere kant van het park. Net als de stukadoor trouwens. Ideaal om zoveel goede vakmannen dicht bij huis te hebben.

Keep up the good work

Misschien is het de normaalste zaak van de wereld als je woont in een wijk als deze, maar sinds de start van de bouw worden we meerde keren per week aangesproken door enthousiaste buurtbewoners en andere voorbijgangers. ‘Oooh, die stammen en al dat hout.. mag ik even kijken?’. Of zelfs: ‘Ik loop even naar binnen hoor!’, terwijl ze langs mijn ladder door de voordeur snelt. Tuurlijk mag dat, het huis is open. Super leuk dat de buren ons op de voet volgen, geeft ons energie 🙂

Genoeg om volgende week weer door te gaan. Ook al is het in de drup. Ik kan alvast verklappen; het komende blogbericht gaat over glas en keralit!1 thought on “Week 21 en 22 – Open huis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.